Холандију на суд због ратних злочина
Хаг – Десеторо Индонежана који су преживели напад холандске војске на западу острва Јаве у децембру 1947. године траже да се Холандија извини за убиства њихових рођака и да исплати одштету. То је први пут да индонежанске жртве траже судски процес против холандске владе због тешких злочина у некадашњој холандској колонији, преноси „Међународни холандски радио”.
У рано јутро 9. децембра 1947. године холандски војници напали су село Равагеде, одвојили мушкарце од жена и убили већину мушких сељана. Један од преживелих, Саих, успео је да се спасе тако што се правио мртав. „Убили су ми оца. Стајао је у истом реду као и ја. Кад сам погледао касније, видео сам да се не помера”, каже Саих.
Процењено је да је у Равагедеу убијен 431 мушкарац, мада је комисија холандске владе 1969. године саопштила да их је страдало 150.
Девет удовица и један човек који је преживео стрељање – поменути Саих – сада траже одштету због масакра, неку врсту пензије или финансијске помоћи. Њихов холандски адвокат каже да је село било на ивици пропасти, јер готово да није остао ниједан мушкарац.
После капитулације Јапана 1945. године, Индонежани су прогласили независност, али Холандија није желела да се одрекне својих источноиндијских колонија, па је 1947. покренула велику војну операцију, званично названу „полицијска акција”.
Током те кампање, од 1947. до 1949, убијено је око 150.000 Индонежана. На другој страни, страдало је 5.000 Холанђана – половина у борбама, друга половина од тропских болести.
Уједињене нације су спровеле истрагу, у којој је оцењено да су убиства била „намерна” и „безобзирна”. Пре тринаест година холандска влада је признала да је њена војска насумично стрељала, али да одговорнима не може да се суди.
До сада се ниједна холандска влада није извинила за злочине.
С. Р.