Napisao Mateusz
12/12/2007
Sott.net
Ovo nije esej o razlici između Engleskog sistema mjera i Metričkog sistema, žao mi je ako će vas to razočarati. Ove fraze iz naslova su u stvari posuđene iz filmske i književne umjetnosti.
"Posljednji inč" uzet je iz filma V kao Vendeta (2005) dok "kubni centimeter sreće" dolazi iz djela Carlos-a Castanede o njegovim iskustvima kao šegrt meksičkog čarobnjaka ili šamana pod imeneom Don Juan Matus. Što je zajedničko ovim dvjema frazama:
Naprije, dozvolite mi da citiram važan dio iz filma V kao Vendeta. To je (po meni) jedna od najvažnijih scena u kojoj odlazimo u prošlost dok nam Valerie pripovjeda svoju autobiografiju, ona piše slijedeće:
"
Naš integritet prodaje se za tako malo, ali je u stvari sve što zaista imamo. To je posljednji inč nas, ali u tom inču mi smo slobodni... Ja ću ovdje umrijeti. Svaki inč mene će nestati. Osim jednog. Samo jednog inča. Taj inč je mali i nježan i jedina je stvar na svijetu koju je vrijedno posjedovati. Nikad ga ne smijemo izgubiti, prodati ili dati. Nikada im ne smijemo dozvoliti da nam ga oduzmu. "
Što je u stvari integritet i zašto je toliko važan? Oxford Riječnik nam daje slijedeće definicije:
- Stanje u kojem nam ništa nije oduzeto i nista ne želimo. Nepodjeljeno stanje, materijalna cijelovitost, kompletnost.
- Integralna cijelina
Etimološki korijeni su latinske riječi –
integritas što znači " cjelovitost, kompletnost, čistoća i smjernost", te
integer što znači "cio".
Jedan opis osobe koja ima integritet je osoba kod koje je svaka misao i akcija zasnovana na kao-kamen čvrstom temelju, na nečem nepokolebljivom i neuništivom što sve drži na okupu. Ovo "nešto" neki nazivaju Ja ili Sopstvo, ili osjećaj kontinuiteta u nečijem životu koji svemu daje smisao. Većina nas bi ustvrdila da imaju ovo "nešto", ovaj nepokolebljiv osjećaj Sopstva –priznati da ne posjedujemo to "nešto" jednako je priznanju da smo ludi.
Medjutim ovdje stvari postaju kontraverzne. Moderni mistik G.I. Gurdjijeff imao je reći slijedeće na ovu temu:
Velika je greška misliti da je čovjek uvjek jedan i isti. Čovjek nikad ne ostaje isti za dugo. On se konstantno mijenja.Tijekom cijelog života.
Zamislite zemlju u kojoj svatko može biti kralj 5 minuta i za tih pet minuta činiti što ga je volja sa cijelim kraljevstvom. To je vaš život.
Gurdjijef nam suštinski govori da ljudi nemaju integritet, niti solidne temelje na kojima bi njihov život čvrsto stajao. Što više on tvrdi da se naš život može usporediti sa državom u stalnom stanju kaosa i anarhije. Nemoguće –reći ćete, ubjeđeni da ste uvijek bili "svoj gospodar", potpuno svijesni i odgovorni za svaku misao i djelo, svakog sekunda, baš kao što ste to i sada. Međutim, da li je to baš tako?
Pogledajmo stvari iz drukčije perspektive. A. R. Orage napisao je o 1925 esej pod nazivom " Jesmo li budni? ":
Tradicionalna doktrina, najčešće vezana uz religiju a koja se tu i tamo provlači i kroz literaturu smatra da
naše budno stanje u stvari uopće nije budno stanje. Naravno sasvim sigurno nije ni noćni san, niti je u pitanju vrsta mjesečarenja. Prema ovoj doktrini, radi o specijalnoj vrsti sna koja se može usporediti sa
hipnotičkim transom.
Ali kako možemo shvatiti da spavamo kada nam se čini da smo zaista budni? Usporedbom dva glavna stanja svijesti koja su nam poznata i promatranjem njihovih začuđujuće jednakih karakteristika. Što je npr. glavna karakteristika sna - običnog sna koji sanjamo tokom noćnog spavanja? San se jednostavno dešava, niti ga mi iniciramo niti smo u stanju kreirati njegove događaje i protagoniste. Isto je i sa našim budnim životom. Ne možemo predeterminirati iskustva niti kreirati protagoniste i događaje sa kojima se susrećemo u našem svakodnevnom životu.
Slijedeća sličnost između sna i budnog stanja je promjenjivost našeg ponašanja. Nekad smo prestravljeni, nekad presretni kada se prisjećamo kako smo se ponašali tijekom sna. Uistinu, kako god da smo se ponašali , ponižavajuce ili laskajuće za naš ponos, drukčije nismo mogli. Naše nezadovoljstvo ili zadovoljstvo bazirano isklučivo na nesvjesnim djelovima naše ličnosti. I ovo se uopće ne razlikuje od naseg sna na javi. U snu na javi također postajemo jadna ili sretna osoba, ne po unaprijed određenom dizajnu nego i zato jer se to jednostavno dešava. Naš jad ili naše zadovoljstvo jednako su zasnovani na uticaju određene epizode na naš ponos- Ali da li možemo reći unaprijed da, što god da se desi – ponašat ćemo se tako i tako i nikako drukčije? Zar nismo uvjek u stanju odstupiti od ovakvih odluka ponešeni ljutnjom, pohlepom, entuzijazmom? Jednako kao i u snu tjekom spavanja tako se i naš budni život ponaša nepredvidljivo i iznenenađuje nas a mi se stalno ponašamo onako kako nikada nismo ni zamislili da ćemo se ponašati.
Istina je da imamo manje vise dobro sjećanje na naš budni život dok je nas život u snovima samo serija isprekidanih sjećanja. To je i jedina razlika između ova dva stanja, osim te razlike naša sposobnost za pamćenje funkcionira isto u oba stanja. Svi znamo kako se je teško momentalno sjetiti sna koji smo sanjali prethodne noći; san je bio jako realističan i svi njegovi detalji bili su nam kristalno jasni kad smo se probudili medjutim u djeliću sekunde cijeli san je nestao ne ostavljajući iza sebe ni najmanji fragment. Nasuprot tome, sjećanje jučerašnjeg životnog sna nije toliko varljivo ili kapriciozno, naručito kad su u pitanju glavne komponente. Međutim sto je sa živopisnim detaljima od jučer? Sasvim sigurno vidjeli smo tisuću i jedan objekt, nekima smo se i bavili na bilo koji način. Slušali smo različite konverzacije, govorili smo, promatrali ljude i stvari na ulicama, čitali knjige ili novine, jeli i pili dakle sudjelovali u ili bili svjesni bezbroj događaja odnosno objekata. I to je bilo tek jučer, životni san na javi, međutim koliko je sitnih detalja stvarno u vašoj memoriji danas. Koliko od njih se možemo prisjetiti bez pola muke?
Isto kao i naši snovi u toku noći, tako i snovi našeg dnevnog života nepovratno izblijede i nestanu u našoj podsvijsti. Ukratko, Orage tvrdi da smo mi u stvari u stanju sna na javi, ako ne cijeli naš život a ono njegov najveći dio. Nismo ništa više u stanju kontrolirati nas budni život nego nego što smo to u stanju kada je život u snovima u pitanju. Stvari nam se jednostavno "događaju" i mi samo reagiramo - "ovisno o onom što nam takav momenat sugerira sasvim lako bivamo ponešeni ljutnjom, pohlepom ili entuzijazmom. " I onda kada gledamo unazad često smo iznenađeni svojom reakcijom. ili nam je neprijatno i posramljeni smo, a nekad smo opet ponosni na naše misli i djela. To je kao da neki posebni dijelovi naše ličnosti "preuzmu kontrolu", ovisno o spletu okolnosti i situacija na koje nailazimo u životu. Štovise, izgleda kao da nismo "svoji" uopće, i da je jeidna stvar slična integritetu koju posjedujemo duboko usađena iluzija o kontinuitetu naših života.
Ja bih zaista volio kad bih mogao sada reći kako su ovakve ideje zastarjele i neistinite, da su ovi ljudi koje sam citirao bili u krivu – međutim to nije slučaj. U stvari, što se više ljudska psiha podvrgava naučnom istraživanju tim više ovakve teorije postaju radna hipoteza među modernim psiholozima. Iako su ovakve hipoteze uobličene u stručnu terminologiju one u suštini kazuju istu stvar –
da mi, ljudi nismo "svoji". Ne tako davno objavljena knjiga (2002) pod nazivom
Pod maskom razuma: Podijeljena svijest i obećanje svjesnosti (Myth of Sanity: Divided Consciousness and the promise of Awareness) od harvardske psihologice Marthe Stout bavi se ovim problemom isključivo sa stajališta rezultata najnovijih kliničkih istraživanja. Dok filozofi i umjetnici koji su svjesni ovog problema pokušavaju prikazati njegove efekte, psiholozi kao Stout-ova služe se naučnim pristupom i pokušavaju razotkriti korjenske uzročnike ovog fenomena. Stoutova piše:
Ono što smatramo za neprekinutu nit svijesti je u stvari vrlo često niz nepovezanih fragmenata.
Naša svjesnost je podjeljena, i mnogo češće nego sto smo to u stanju priznati,
naše ličnosti su fragmentirane u slabo uigrani tim koji se nastoji izboriti sa prošlosti što je daleko od jedinstvene razumne cijeline koju podrazumjevamo u sebi i drugim ljudima.
Disocijacija "što je univerzalna ljudska reakcija na ekstremni bol ili strah i koja nam omogućuje da se odvojimo od emotivnih sadržaja – da odvojimo onaj dio "sebe" koji osijeća od svjesnog dijela "sebe" se čini glavnim uzročnikom sna na javi u našim životima. To je u stvari mehanizam za preživljavanje koji stavlja naša tijela pod kontrolu auto-pilota i odlučuje da li da se suočimo sa prijetećim situacijama ili od njih pobjegnemo, na primitivan način tj. bez ijedne svjesne misli koja bi nas navodno dovela u još veću opasnost. Sve bi to bilo lijepo, piše dr. Stout, međutim:
Sposobnost za disocijaciju isto je što i neograničen pristup narkoticima. Kada dostignemo odraslu dob, tako smo laki na okidaču sa ovom mentalnom analgezijom da nam više nije potrebna trauma, nevjerovatan strah ili bol; okolnosti koje provociranju manje anksioznosti, okolnosti koje su komplicirane, konfuzne, ili jednostavno nesigurne dovoljne su nam
da se otisnemo u ovaj potentni eskapizam iz našeg sadašnjeg momenta. Čak i oni najtrezveniji među nama su dugoročni ovisnici, naša svjesnost se pali i gasi kao na prekidaču. Čas smo u njoj čas nismo a da to i ne primjećujemo, dok se
ovo naše ponašanje nepotrebnog otpupljivanja nastavlja. Mi ovako funkcioniramo tako dugo da u normalnim okolnostima ne preispitivamo ovaj proces više nego sto preispitivamo svoje disanje.
Rezultat svega ovoga je da pamćenje kod odrasle ljudske jedinke posjeduje neku vrstu starinskog kinetoskopa, kroz jednu rupicu vidimo podjeljene sličice koje su zajedno na rolni koja simulira, pokretnu cijelinu. Iako toga većinom nismo svijesni, naši životi su tako skrojeni da su prepuni bezbrojnih šavova isprazne nesvjesnosti.
Stoutova tvrdi da su moderni ljudi, kao vrsta toliko naučeni na zloupotrebu mehanizma disocijacije da ovaj mehanizam koriste za situacije koje su daleko od životno opasnih. Prosječan građanin u nekoj "razvijenoj naciji" uronjen u etos rada da bi preživio, rijetko će se naći u situacijama opasnim po život; medjutim ovaj moderni način života je puno nezgodniji utoliko što je u stanju bombardirati ljude sa nevjerovatnom količinom stresa, a taj isti stres zatim inicira epizode disocijacije. Novine iz Decembra 2006 kažu slijedeće:
Pod stresom ste? Niste jedini, dokazuje anketaDec 21, 2006
CBC News
Stres, taj neurotični osjećaj da imamo previše toga za uraditi, isuviše računa koje treba platiti, nedovoljno vremena i novca, je izgleda uobičajena emocija koja ne zna za granice.
Oko tri četvrtine ljudi u Kanadi, SAD, Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Južnoj Koreji te Velikoj Britaniji kažu da doživljavaju stres svakodnevno, to su rezultati ankete koju je sproveo AP-ipsos.
Više od tri četvrtine ljudi u Kanadi, 76% kaže da osjećaju stres u svakodnevnom životu često ili ponekad. Kanađani najčeće spomnju posao kao uzrok stresa – 32%, zatim financije (28%) kao najvažniji uzrok stresa.
Španjolci (61%) nisu toliko napeti kao što je to slučaj sa ljudima u drugim zemljama koje su ispitivane. A svi bi mogli nešto naučiti od Meksikanaca koji u više od pola ispitanih kažu da rijetko ili nikad osjećaju stres u svojim svakodnevnim životime. Međutim ovo se ne može reći za većinu ljudi u preostalih 10 ispitanih zemalja, naručito žena.
Pominjanje riječi "stres" Heidi Zabit iz Durhama, Conneticut pogadja pravo u živac.
"Moj život je trenutno toliko stresan da mi se čini da ću eksplodirati", kaže Zabit-ova, pravnik i samohrana majka tri dječaka. "Financijski stres me zaista ubija. Nakon cijelog dana rada, treba pripremiti večeru i odraditi domaći rad, u 9 sati uvečer ja sam mrtva. A ovo se uvećava u tijeku praznika. Praznici emotivno iscrpljuju. "
Njemci osjećaju stres mnogo jače nego stanovnici ostalih ispitivanih zemalja. Amerikanci kao glavnu brigu spominju financijske brige. Oko polovina ispitivanih Britanaca tvrdi da se često ili ponekad osjećaju kao da nemaju nikakvu kontrolu nad svojim životima.To je najvši nivo za sve ispitivanje zemlje.
U većini ovih zemalja muškarci će češće nego žene reći da niikad nisu osjećali kako nemaju kontrolu nad svojim životima.
"Ideja da mi-Francuzi živimo dobar život nije ništa drugo nego totalna utopija", kaže Pascal Mongay, savjetnica u jednoj Pariškoj frimi. "I mi smo pod stresom jednako kao bilo koja druga nacija", kaže ona.
Evo kako su se ispitivane zemlje kotirale
- Južna Koreja (81% popuacije redovno osjeća stres)
- Australija (77%)
- Kanada (76%)
- Francuska (76%)
- Velika Britanija (76%)
- USA (75%)
- Njemačka (75%)
- Italija (73%)
- Španjolska (61%)